nuff

Monday, April 1, 2013

Resepi Jawa - Sambal Taun

sangat sedap, menggiurkan dan pedas kaw kaw nyerr.. hahahaa..... cer try.. ini amalan tradisi turun temurun keluarga belah mak.. raya kalau tak buat sambal taun nih mmg tak sah.. ahahahahha.. meleleh air liur bila bercerita.. ahahhaah
 
 Sambal Taun


 Bahan-bahan:-

- Santan dari sebiji kelapa
- 2 Tongkol Lengkuas (dihiris kasar)
- 2 btg Serai (dihiris)
- 2 Cm Kunyit hidup (ditumbuk halus)
- 5 Ulas bawang putih (ditumbuk halus)
- 1 Ulas bawang besar (dihiris)
- 1 Mangkuk cili padi kg (Anggaran RM1)
- Bahan penting,1/2kg kulit lembu@lulang yg telah siap dibakar dan direbus hingga empuk.(boleh digantikan dgn perut lembu/kerang/sotong plastik dll.)

 
Cara-Cara:-

1.    Tumis kunyit dan bawang putih yg ditumbuk hingga naik bau
2.    Masukkan bahan lain kecuali santan dan kulit lembu,Gaul rata.
3.    Masukkan garam dan gula secukup rasa.Ikut citarasa masing-masing.Biar hingga terbit bau tumisan lengkuas tadi.
4.    Masukkan kulit lembu yg telah di basuh bersih dan kemudian masukkan santan.
5.    Pelahankan api hingga mendidih.Biar kuah menjadi agak pekat@pecah minyak.Rasakan semula garam dan gula ikut citarasa masing2.Bila kulit lembu dah empuk dan rasa dah ok tutup api.
6.    Sedia untuk dihidang.Lebih sedap bila dah banyak kali dipanaskan.Sambal ni tahan lama,sebab tu org jawa panggil taun@tahun.

No comments:

Post a Comment